Yunanistan Vizesi

Yunanistan Turistik Vizesi

Yunanistan’a tatil, gezi ve eğlence gibi sebeplerle seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti Umuma Mahsus (bordo) pasaport hamilleri Yunanistan Turistik Vize başvurusunda bulunmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti Hususi, Diplomatik ve Hizmet Pasaport sahipleri ise 180 gün içerisinde 90’ü aşmayan seyahatleri için Yunanistan Turistik vize başvurusu yapmak zorunda değildirler.

Yunanistan Schengen Bölgesi’ne üyedir. Bu sebeple pasaportunda geçerli Schengen vizesi bulunan kişiler Yunanistan Turistik vizesi başvuru işlemlerinden muaf tutulmaktadırlar.

Yunanistan Turistik Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Pasaport: Yunanistan turistik vize işlemlerinde kullanacağınız seyahat tarihinizden sonra 3 ay geçerli olması gereken pasaportunuzda yeni vize etiketinin işlenebileceği en az 2 adet boş sayfa olmalıdır. Pasaportunuzun son 10 yıl içinde çıkarılmış yeni bir pasaport olması gerekmektedir.

Biyometrik Fotoğraf: Schengen kurallarına göre Yunanistan vizesi için kullanılacak biyometrik resimlerin 3.5×4.5 cm. ebatlarında olması gerekmektedir. Geçerliliği bitmiş vizeler ve eski pasaportlarda kullanılan fotoğraflarla yapılan başvurular kabul edilmemektedir. Fotoğrafta fonun beyaz olması, yüzün net görünmesini engelleyecek şapka, güneş gözlüğü gibi unsurların olmaması gerekmektedir. Profilden çekilmiş fotoğraflar kabul edilmemektedir. Gözlüklü kişilerin fotoğraflarında camlarda parlaklık olmamalıdır. Üstünde dijital olarak oynanmış fotoğraflar kabul edilmemektedir. Ayrıca biyometrik fotoğrafınızı bilgisayar ortamında taranmış veya fotokopisi çekilmiş olarak ibraz edemezsiniz.

Kimlik fotokopisi: Kimlik bilgileriniz ve pasaportunuzun kimlik bölümünde yer alan bilgiler aynı olmalıdır. Evlilik veya boşanma nedeniyle soyadı değişikliği yapılmış ise ve pasaporttaki bilgilerle kimlik bilgileri birbirini tutmuyor ise pasaportun yeni kimlik bilgilerine göre yenilenmesi gerekmektedir. Geçerli Schengen vizesi içeren pasaportunuz varsa ve evlilik veya boşanma nedeniyle soyisim değişikliği olduysa evraklarınızı yenileyerek başvuru yapmanız ve başvurunuzdan önce durumunuzla ilgili bilgiyi Yunanistan Konsolosluğundan teyit etmeniz tavsiye olunur.

Yunanistan Vizesi Talep Dilekçesi: Yunanistan vizesi talep dilekçesi Yunanistan Konsolosluğuna, Yunanistan Başkonsolosluğuna veya Yunanistan Ankara Büyükelçiliğine hitaben yazılmalıdır. Yunanistan turistik vize talep dilekçesi kişinin seyahat tarihlerini, seyahatinin amacını, seyahat masraflarının kim tarafından karşılanacağı bilgilerini içerir. Dilekçe İngilizce veya Türkçe yazılabilir ve vize başvuru sahibinin ıslak imzasını taşır.

Banka hesap özeti: Yunanistan turistik vize işlemlerinde kullanacağınız banka hesap özetinde bakiyenin Yunanistan ve Schengen bölgesinde geçireceğiniz gün sayı ile doğru orantılı olması tavsiye olunur. Banka hesap özeti veya özetlerinin bankaya ait imza sirküleri ile birlikte ıslak imzalı ve kaşeli olması gerekmektedir.

Uçak ve Otel rezervasyonlarınız: Yunanistan turistik vize başvurularında uçak/gemi/feribot/otobüs ve otel rezervasyonu ibraz etmelisiniz. Eğer satın aldığınız ulaşım aracı bileti ve otel rezervasyonu varsa bu dokümanların fotokopisini ibraz edebilirsiniz. Otel rezervasyonlarınızın seyahat tarihi itibariyle geçerli olması gerektiğini unutmayınız. Rezervasyonlarınızın süresi geçtiği takdirde vize reddi alma ihtimali vardır. Bazı durumlarda Yunanistan Konsolosluğu satın alınmış uçak bileti ve otel rezervasyonu talep edebilmektedir.

Çalışanlar Ve Şirket Sahiplerinin Hazırlaması Gereken Ek Evraklar

  • Şirket yazısı : Şirketin antetli kağıdına yazılması gereken şirket yazısı çalışan kişinin şirketteki görevi, çalışan kişinin izinli olduğu dönem, seyahat tarihleri detaylarını içerecek olup şirket yetkilisi tarafından ıslak imzalı ve kaşeli olmalıdır.
  • Şirket evrakları: Güncel şirket evrakları, çalıştığınız şirkete ait vergi levhası, imza sirküleri, ticari sicil gazetesi faaliyet belgesini içerir. Güncel olmaları ve 3 aydan daha eski olmamaları gerekmektedir.
  • SGK işe giriş belgesi ve 4A hizmet dökümü: Bu evrakların her ikisi birden sunulmalıdır biri diğerinin alternatifi durumunda değildir. SGK’dan alındığında ıslak imza ve kaşeli olarak temin edilirken, e-devletten barkodlu alınan çıktısı kullanılabilmektedir.
  • Maaş bordroları: Çalışan kişiler Yunanistan vize başvurularında son 3 aya ait maaş bordrolarını ıslak imzalı ve kaşeli olarak sunmalıdırlar.

Öğrencilerin Hazırlaması Gereken Ek Evraklar

  • Öğrenci belgesi: Öğrenim görülen okuldan öğrenim süresi, bölüm gibi bilgileri içerecek olup yetkili imzası ve kaşeyi içermelidir. Bu belge online ortamda barkodlu olarak alınabilmektedir.
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği:  E-devlet web sitesinden veya nüfus müdürlüğünden temin edinilebilir.
  • Noter tasdikli muvafakatname: Yunanistan turistik vizesine başvuruda bulunan 18 yaşından küçük çocuklar anne ve babalarının imzasını ve onayını taşıyan noter tasdikli izin belgesini sunmalıdırlar.
  • Sponsor yazısı ve Sponsor Evrakları: Öğrencilerin birinci dereceden yakınları (ana – baba) veya yasal velileri öğrencinin Yunanistan vize başvurusunda sponsor olabilmektedirler. Seyahat masraflarını karşılayacaklarını taahhüt eden bu kişiler öğrencinin seyahatinin garantörlüğünü mesleki evraklarını sunarak ve sponsorluk dilekçesi ile üstlendiklerinin kabul ederler.

Emeklilerin Hazırlaması Gereken Ek Evraklar

  • Emeklilik belgesi: E-devletten alınan emekli belgesi veya emekli kartının fotokopisi ibraz edilmelidir.
  • Banka Hesap: Emekliler, emekli maaşlarının yattığı banka hesap dökümlerini son 3 aylık, ıslka imzalı ve kaşeli sunmalıdırlar. Yunanistan turistik amaçlı seyahatlerde banka hesabında aktif hesap hareketleri bulunmalıdır.

Devlet Memurlarının Hazırlaması Gereken Ek Evraklar

  • Çalışma belgesi ve resmi izin belgesi: Devlet memuru olan kişiler çalıştıkları kurumdan çalışma belgesinde turistik seyahat için kurumdan onaylı resmi izin belgesi alacaklardır.
  • Görev kimlik kartı fotokopisi: Bu belge önlü arkalı kimlik fotokopisi olarak ibraz edilmektedir.
  • Maaş bordrolarınız: Son 3 aya ait, ıslak imzalı ve kaşeli

Ev Hanımlarının Hazırlaması Gereken Ek Evraklar

  • Şahsi banka hesap özeti: Ev hanımları şahsi banka hesap özetleri ile birlikte eğer kendi üzerlerine tapu veya araç ruhası varsa bu belgelerin fotokopilerini ibraz edebilirler.
  • Sponsor yazısı ve Sponsor Evrakları: Anne, baba veya eşlerden biri seyahat masraflarını üstlenerek sponsorluk yazısı hazırlamalıdır. Sponsorun çalışan, iş veren, emekli veya devlet memuru durumunda olması gerekmektedir.

Önemli Not: Yunanistan Konsolosluğu Yunanistan turistik vizesi için gerekli olan belgelere ek olarak destekleyici evrak talep edebilir, evraklarla ilgili tutarsızlık veya yetersizlik görüldüğünde başvuru sahibini Yunanistan Konsolosluğuna şahsen görüşmeye çağırma hakkını saklı tutar. Evrakların eksiksiz olarak hazırlanması gerekmektedir ve evrakların değerlendirilmesi tamamen Yunanistan Konsolosluğu ve Yunanistan Büyükelçiliğinin yetkisi dahilindedir.

Yunanistan Turistik Vizesi İçin Gerekli Evraklar Hakkında

Yunanistan Turistik Vizesi için başvuruda bulunacak kişiler, Yunanistan Turistik vize başvuru formunu tam ve doğru bir şekilde doldurup imzalamalıdır. Başvuru formu fotoğraflı olmalıdır.
Yunanistan Turistik vize başvurusunda ibraz edilecek pasaportta vizenin işlenebilmesi için en az iki boş sayfa bulunmalıdır. Pasaport, son 10 yıl içinde çıkartılmış olmalı ve Yunanistan Turistik vize başvurusu tarihinden itibaren en az 3 ay daha geçerli olmalıdır. Eğer varsa eski pasaportlar da ibraz edilmelidir.

T.C. vatandaşı olmayan başvuru sahipleri, Türkiye’de ikamet ettiğini kanıtlayan ‘Yabancılara Mahsus İkamet Tezkeresi’ belgesini ibraz etmek zorundadırlar.
Reşit olmayan (18 yaşından küçük) kişiler vize başvurularını ebeveynleri, yasal vasi ile birlikte ya da bu kişilerin iznini beyan eden belge ile yapmalıdır.
Yunanistan Turistik vizesi için başvuru yapan kişiler, Yunanistan’da nasıl ve nerede kalacaklarını gösteren belgeler sunmalıdır.
Yunanistan Turistik vizesi için ibraz edilecek belgeler yeni tarihli (son 3 ay içinde alınmış) olmalıdır.

Yunanistan Turistik Vizesi Nedir?

Yunanistan, Schengen Bölgesi’ne üye bir ülkedir. Dolayısıyla Yunanistan’a turistik amaçlarla seyahat edecek kişiler Yunanistan Schengen vizesine başvuru yapmalıdır. Yunanistan Schengen Vizesisahibi kişiler, seyahatlerini Yunanistan’dan başlatmak koşuluyla diğer Schengen ülkelerine de Yunanistan Schengen vizesi ile seyahat edebilmektedirler.

Schengen vizesi kişiye, seyahat edilecek Schengen üyesi ülkede en fazla 90 gün kalma şansı tanımaktadır. Ancak Schengen vizesine ilk defa müracaat edecek kişilere (istisnai durumlar dışında) kısa süreli vize (1 hafta gibi) verilir ve bu süre daha sonraki seyahatlerde kademeli olarak arttırılarak 90 günlük süre tamamlanır. Vizenin kullanılma şekli ve Yunanistan seyahatlerinin sıklığı, verilen vizenin süresini doğrudan etkilemektedir. Vize sürelerine karar veren mercii Yunanistan Konsolosluğu’dur.
Schengen vizesi, Avrupa Birliği’nde 1985 yılında yürürlüğe giren Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerin Avrupa’da serbest dolaşımıyla ilgili bir anlaşmadır.  Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovenya, Slovakya, İspanya, İsveç ve İsviçre gibi ülkelerde geçerlidir.

Yunanistan Turistik Vize Başvurusu

Yunanistan’a seyahat edecek kişiler, Yunanistan Turistik vize başvurularını Yunanistan Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş vize merkezlerine ve akredite seyahat acentalarına yapabilirler.
Yunanistan Turistik vizesi başvuruları, planlanan seyahat tarihinden en fazla 3 ay önce yapılabilmektedir.

Yunanistan Turistik Vizesi Biyometri Uygulaması

Yunanistan turistik vizesine başvuru yapan kişiler, vize işlemlerinin tamamlanabilmesi için Vize Bilgi Sistemi (Visa Information System-VIS) aracılığı ile parmak izi taraması yaptırmalıdırlar.
İlk kez  2011 yılının Ekim ayında Afrika’da uygulanan, sonrasında dünya çapında giderek daha geniş bir alanda kullanılmaya başlanan biyometri işlemi, Yunanistan, İtalya, Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya  gibi birçok ülkede kullanılmaktadır.
12 yaşından küçük çocuklar Yunanistan turistik vizesi başvurularında biyometri işleminden muaf tutulurlar.

Parmak izi işleminin uygulanmasını engelleyecek herhangi bir fiziki problemi bulunan kişiler biyometri işlemine tabi tutulmazlar. Böyle durumlarda 10 parmaktan daha az sayıdaki parmağın parmak izinin alınması mümkün ise, maksimum sayıda parmak izi alınır. Ancak parmak izi verilmesi önündeki engel geçiciyse, başvuru sahibini engelin ortadan kalkmasından sonra yapacağı ilk vize başvurusunda parmak izi taraması yaptırma mecburiyeti vardır.
Yunanistan Turistik vize başvurusunda bulunan kişiler, biyometri işlemleri esnasında parmaklarında kesik, hasar ya da süs amacıyla yakılan kına olmamasına dikkat etmelidir. Fiziksel olarak parmak izi veremeyecek durumdaki kişiler engellerini destekleyen tıbbi rapor ibraz etmelidirler.

Ülke ya da hükümet liderleri, ulusal bir yönetimin üyeleri ve onlarla birlikte seyahat eden eşleri, üye ülkelerin hükümetlerinin veya uluslararası organizasyonların resmi bir sebeple davet ettiği ülkelerin delegeleri biyometri işleminden muaf tutulmaktadır.
Krallar, hükümdarlar ve birinci derece yakınları üye ülkelerin hükümetleri veya uluslararası organizasyonların resmi davetleri üzerine gerçekleştirdikleri seyahatlerde biyometri işlemine tabi tutulmazlar.
Vize başvurusundan 5 yıldan fazla olmaması ve VIS ibareli vize fotokopisi ibraz etmek suretiyle, daha önce Schengen vizesi almış, biyometrik verileri (dijital parmak izi ve fotoğraf) ibraz etmiş başvuru sahipleri, bu işlemden muaf tutulmaktadır.

Üçüncü Ülke Vatandaşları İçin Yunanistan Turistik Vizesi

Yunanistan turistik vizesine başvuru yapmak isteyen üçüncü ülke vatandaşlarının, başvurularını Türkiye’den yapabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti oturum iznine sahip olması gerekmektedir.  Bu kişiler, Yunanistan Turistik vize başvurusu evraklarına ek olarak “Yabancılara Mahsus İkamet Tezkeresi” belgesini başvuru esnasında sunmak zorundadırlar.

Ancak savaş bölgesi durumunda olan Irak ve Suriye ülkelerinin vatandaşları başvurularını, Türkiye’den yapabilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti oturum iznine sahip olmayan Irak ve Suriye vatandaşı kişiler, vize başvurularını doğrudan Yunanistan Konsolosluğu’na yapmak zorundadırlar.

YUNANİSTAN TURİSTİK VİZESİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR

1-Yunanistan turistik vize başvurularında Yunanistan Konsolosluğu’ndan randevu almak zorunlu mudur?

Yunanistan’a 90 güne kadarki kısa süreli turistik seyahatleriniz için yapılacak vize başvurularında Yunanistan Konsolosluğundan randevu almak zorunludur. Başvurular yetkili vize başvuru merkezleri aracılığıyla yapılabilmekte ve randevusuz herhangi bir işlem yapılamamaktadır. Online randevu sisteminden alınacak randevunun ardından randevu günü ve saatinde dosyanız işleme alınmaktadır.

2- Yunanistan vize başvurumu randevuya şahsen gelmeme gerek kalmadan yapabilir miyim?

25 Eylül 2014 tarihinden itibaren Schengen vize başvurusunda bulunan ve parmak izlerini ibraz eden kişiler Yunanistan vize başvuruları için şahsen gelmeden başvurularını yapabilirler. Eğer bu tarihten itibaren Schengen vizesi aldıysanız şahsen gelmenize gerek kalmadan başvurunuzu yapabilirsiniz. Schengen vize başvurunuz, sizin adınıza işlem yetkisine sahip akredite kurumlar aracılığıyla başvuru merkezine gerçekleştirilerek şahsen gelmemeniz mümkün olabilir.  Ancak ilk kez Shengen vizesi alıyorsanız Yunanistan vizesi işlemlerinde parmak izi vermeniz bir zorunluluktur. Pasaport çıkartma işlemleri sırasında verdiğiniz parmak izinin, vize başvurularında geçerli olmadığını önemle hatırlatırız.

3-Yunanistan turistik vize işlemlerinde parmak izi ibrazı zorunlu mu? Parmak izi vermeme rağmen yeniden çağrılabilir miyim?

Yunanistan turistik vize başvurularında parmak izi verilerinizin beyanı zorunkudur. 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren parmak izi beyanında bulunmadıysanız biyometrik verilerinizi parmak izi merkezlerine ibraz etmek durumundasınız. Geçerli pasaportunuzun üzerindeki vizenizi dikkatle incelemeniz ve eğer eski bir Schengen vizeniz varsa vize görseli üzerinde soyadı ve adınızın göründüğü kısmın hemen üzerine bakarak vize onay tarihinize göre parmak izi verinizin biyometrik veri sisteminde kayıtlı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer bu bölümde vize onay tarihiniz 25 Eylül 2014 tarihi ve sonrasıysa, yeniden parmak izi beyanında bulunmanıza gerek yoktur. Bununla birlikte parmak izi ibrazlarında istisna durumların da yaşanabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Başvurunuz işleme alındıktan sonra Yunanistan Konsolosluğu, parmak izi verilerinizin biyometrik veri sistemi VIS’te kayıtlı olmadığını veya silindiğini görüp parmak izinizi yeniden beyan etmenizi isteyebilir. Bu gibi durumlarda konsolosluğa veya parmak izi merkezlerine çağrılmanız durumunda şahsen gitmek zorunluluğu olduğunu önemle hatırlatırız.

4-Yunanistan turistik vizesi kaç günde çıkar?

Yunanistan turistik vize başvurularında vize işlem süresi Yunanistan Konsoloslukları ve Yunanistan Büyükelçiliğinin yoğunluğu ve çalışma sistemine göre değişiklik gösterir. Yunanistan vize başvurularında ortalama vize işlem süresi 4-15 iş günüdür. Bu süre konsolosluğun resmi tatil günleri ve ek değerlendirme sürelerini kapsamaz. Özellikle, turistik vize talebinin yoğun olduğu yaz aylarında konsolosluğun çalışma yoğunluğunu göz önünde bulundurarak başvurunuzu seyahatinize en fazla 1 ay kala yapmanızda fayda vardır. Yunanistan Konsolosluğu’nun vize başvurularını sonuçlandırma süresi ek evrak veya mülakat talebi olmadığı müddetçe 4-15 iş günü arasında değişmektedir. Bu süre yaz aylarında da aynı şekilde ilerlemektedir. Başvuru yapılan Yunanistan Konsolosluğunun durumuna göre de vize çıkış süreleri değişebilmektedir.

5-Yunanistan vize başvurumu İzmir’den, Antalya’dan veya Edirne’den gerçekleştirebilir miyim? İkamet ettiğim şehir ile başvuru yapacağım yer değişiklik gösterir mi?

Yunanistan vize başvurunuzu İzmir, Edirne veya Antalya’daki başvuru merkezleri üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Yunanistan vize başvurularınız ikamet ettiğiniz ya da çalıştığınız ile göre yetki alanı ayrımı vardır. Ankara, İzmir, İstanbul, Bodrum, Marmaris, Antalya, Bursa, Gaziantep ve Edirne’deki Yunanistan başvuru merkezlerine Schengen vize başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Edirne’de ikamet eden biri başvurusunu Edirne başvuru merkezi üzerinden yapmalıdır ve bu başvuruyu değerlendirecek olan makam Yunanistan Edirne Başkonsolosluğu’dur. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nde ikamet edenlerin yapacakları vize başvuruları Edirne Yunanistan Başkonsolosluğunun görev alanındadır. İzmir’de ikamet edenler başvurularını İzmir başvuru merkezi üzerinden gerçekleştirmek durumundadırlar ve vize başvurusunu Yunanistan’ın Ankara Büyükelçiliği değerlendirmektedir. Ankara, Amasya, Adana, Aksaray, Adıyaman, Batman, Bingöl, Ardahan, Bilecik, Ağrı, Çankırı, Elazığ, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Iğdır, Bitlis, Erzincan, Hakkari, Karaman, Kars, Konya, Osmaniye, Şanlıurfa, Malatya, Kırşehir, Kayseri, Kahramanmaraş, Eskişehir, Erzurum, Nevşehir, Siirt, Şırnak, Mardin, Kırıkkale, Kilis, Muş, Sivas, Tunceli, Van, Niğde, Tokat, Çorum, Mersin, Yozgat illerinde ikamet edenler Yunanistan vize başvurularını yetki alanı ayrımı nedeniyle Ankara vize başvuru merkezine gerçekleştirebilirler.
Zonguldak, Ordu, Düzce, Yalova, Giresun, İstanbul, İzmit, Kocaeli, Samsun, Çanakkale, Kastamonu, Trabzon, Bolu, Gümüşhane, Sinop, Bayburt, Bartın, Karabük, Sakarya, Artvin, Rize, ikametli kişilerin vize başvuruları ise Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu’nun yetki alanındadır.
Antalya, Afyon, Balıkesir, Aydın, Denizli, Burdur, Isparta, İzmir, Manisa, Kütahya, Uşak ve Muğla illerinde ikamet edenler vize başvurularını İzmir, Marmaris, Bodrum ve Antalya’daki Yunanistan vize başvuru merkezlerine gerçekleştirebilirler.

6-VIP Başvuru ile Yunanistan vize işlemlerini hızlandırabilir miyim?

Yunanistan VIP başvuru hizmetinden yararlanan başvuru sahiplerinin vize başvuruları için randevuları öne alınmaktadır. Yunanistan VIP vize başvurularının konsolosluğun vize değerlendirme süresini kısaltmadığı ve vize sonucunu etkilemediği göz önünde bulundurulmalıdır. Seyahatine kısa süre kalan ve randevu yoğunluğu nedeniyle başvuruları geciken kişiler bu hizmetten yararlanabilirler.

7-Yunanistan turistik vize başvurumu seyahatten ne kadar süre önce yapmalıyım?

Yunanistan Konsolosluğu’nun randevu ve çalışma yoğunluğunu gözönünde bulundurarak turistik vize başvurunuzu seyahatinizden en geç bir ay önce yapmanızda fayda vardır. Yunanistan Konsolosluğu sizden ek evrak talebinde bulunabilir veya ek değerlendirme süresi talep edebilir. Yunanistan vize başvurunuzu seyahatinize en erken 90 gün kala yapabilirsiniz. Yunanistan Konsolosluğu, başvuru yapıldığı veya yapılacağı gün seyahatinize 90 günden daha fazla bir zaman varsa başvurunuzu kabul etmemektedir.

8-Yunanistan turistik vizesi için pasaport süresi ne olmalıdır?

Yunanistan turistik vize başvurusunda bulunacak kişilerin mevcut geçerli pasaportlarının planlanan seyahatin dönüş tarihinden itibaren en az 3 ay daha geçerliliği olmalıdır. Planlanan seyahat tarihinden sonra 3 ay geçerliliği olmayan kişilerin vize başvuruları kabul edilmemektedir.

9-Yunanistan turistik vize başvurularında uçak veya otel rezervasyonu satın almak zorunlu mudur? Rezervasyon düştüğünde Konsolosluk ret verebilir mi?

Yunanistan turistik Schengen vize başvurularında otel veya uçak rezervasyonu satın alınması zorunlu değildir. Ancak, dosyanız konsoloslukta değerlendirme aşamasındayken herhangi bir vize reddi yaşamamak için rezervasyonlarınızın geçerli olup olmadığını kontrol etmeniz gerekecektir. Herhangi bir iptal durumunda Yunanistan Konsolosluğu seyahat planınızı ispatlayan belgelerin kanıtlayıcı ve inandırıcı olmadığını düşünebilir ve bu durum vize reddine sebep olabilir. Yunanistan Konsolosluğu’na yapmış olduğunuz vize başvurunuz sırasında sunmuş olduğunuz evraklarınızın güncel ve doğru beyan edilip edilmediğinin kontrol edilmesi başvuru süreci açısından önemlidir. Başvuru dosyanızın düzgün biçimde hazırlanıp evraklarınızın eksiksiz biçimde takip edilmesi kritik önemdedir. Yanlış ve hatalı evrak sunulması durumunda konsolosluk, seyahat amacı ve şartlarınızı güvenilir görmeyebilir ve vize başvurunuz hakkında olumsuz bir karara imza atabilir.

10-Yunanistan vizesi işlemlerinde isim ve soyadı değişikliğinde eski isim ve soyadımın bulunduğu pasaportumu kullanabilir miyim?

Yunanistan Konsolosluğu, soyisim değişikliklerinde eski pasaportunuzla işlem yapmayı kabul eder. Medeni durumunuzun değişmesi durumunda evlenme veya boşanmanın ardından herhangi bir süre kısıtlaması olmadan pasaportunuzla vize başvurusunda bulunmanız önünde herhangi bir engel yoktur. Eğer boşandıysanız boşanma durumunuzu belgeleyen mahkeme kararı veya tam vukuatlı nüfus kayıt örneğinizi, evlilik sonrası başvuru yapıyorsanız evlilik cüzdan fotokopinizi ve detaylı tam vukuatlı nüfus kayıt örneğinizi Yunanistan Konsolosluğu’nun dikkatine sunmalısınız.

11-Yunanistan turistik vize ücreti nedir? Kimlerden vize ücreti alınmaz?

Yunanistan turistik vize ücretleri, konsolosluk harç bedelleri, parmak izi merkezi işlem ücretleri ve ek servis bedellerini içermektedir.  Yunanistan vizesi Konsolosluk harç bedeli Euro kuruna bağlı olarak TL cinsinden değişiklik göstermektedir ve 80 Euro’dur. 12 yaş altı çocuklar Yunanistan konsolosluk vize harcından muaf tutulmaktadır ancak bununla birlikte 12 yaş altı çocukların vize başvurularında vize başvuru merkezi hizmet bedeli talep edilmektedir. Yunanistan Konsolosluğu tarafından yetkilendirilen evrak kabulünün yapıldığı ve başvuru sahibinin parmak izinin alındığı vize başvuru merkezlerinde ek işlem ve koordinasyon bedelleri alınmaktadır. Parmak izi verme merkezinde ayrıca form doldurma, biyometrik fotoğraf çekimi gibi, evrakların fotokopisinin çekilmesi gibi işlemler için ek hizmet ve koordinasyon bedelleri alınmaktadır.

12-Yunanistan vize başvurumu daha kolay nasıl yapabilirim?

Yunanistan vize başvurunuzu sorunsuz sonuçlandırmak için Yunanistan Konsolosluğu’nun talep ettiği evraklar ve vize başvuru prosedürüne uygun bir başvuru süreci yürütmeniz gerekecektir. Yunanistan vize başvuru merkezi veya merkezlerine yapılacak vize başvurularınızla ilgili işlemlerinizi daha kolay ve sorunsuz yürütmek adına vize danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren Schengen vize başvurusunda bulunduysanız ve geçerli parmak iziniz var ise vize randevusuna şahsen gelmenize gerek kalmadan başvurunuzu bu yolla gerçekleştirilebilirsiniz. Bu sayede başvuru dosyanızın hazırlanması, seyahatinizden bir gün öncesi ve dönüş tarihinizden bir gün sonrasını kapsayan en az 30.000 Euro teminatlı yurtdışı seyahat sağlık sigortanızın yapılması, pasaportunuzun randevu günü ve saatinde işleme alınması, konsolosluk aşamasında iken işlemin takibi, vize işleminizin sonuçlanmasının ardından pasaportunuzun teslim alınması gibi işlemler bu yolla kolayca yürütülebilmektedir.

13-Yunanistan Konsolosluğu hangi durumlarda vize mülakatına çağırır?

Yunanistan Konsolosluğu’na yapılan Schengen vize başvurularında konsolosluğun gerek duyması halinde başvuru sahibi konsolosluk mülakatına çağrılabilir. Konsolosluk mülakatına çağrılan kişiler genelde ilk kez Schengen vize başvurusunda bulunan kişiler olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Yunanistan Konsolosluğu, başvuru sahibinin evrakları veya seyahat planıyla ilgili detayları kişiye bizzat sormak isteyebilir ve kişiyi şahsen görmek isteyebilir. Konsolosluk mülakatı için başvuru sahibi bizzat aranıp bazı ek evraklarını mülakata gelirken elden getirmesi istenebilir. Türkiye’de ikamet veya çalışma izni olan yabancı pasaport sahipleri de konsolosluk mülakatına çağrılabilirler. Yunanistan Konsolosluğu, gerekli gördüğü durumlarda başvuru sahibini telefonla arayıp seyahat amacı ve planının yanısıra çalışma durumuna dair sorularını telefon mülakatı yoluyla yöneltebilir.
Yunanistan Konsolosluğu tarafından vize mülakatına çağrılmanız vize başvurunuzun reddedileceği anlamına gelmemektedir.

14.AB vatandaşı ile evli olanlar nasıl Yunanistan vizesi alır?

Yunanistan Schengen vize başvurusunda bulunacak başvuru sahibi AB vatandaşı ile evli ise vize başvurusu için daha az evrak sunabilirler. AB vatandaşı olan eşinizin pasaport ya da nüfus kağıdı fotokopileri, evlilik cüzdanı ve fotokopisi, Türkiye Nüfus Müdürlükleri’nden alınmış vukuatlı nüfus kayıt örneği, bu belgenin yokluğunda ise evlilik Avrupa Birliği ülkelerinden birinde yapılmış ise ilgili Yunanistan Konsolosluğundan evlilik teyidi içeren bir yazı alınmalıdır. AB vatandaşı eşi ile evli olunduğunu belgeleyen evrakların yanısıra eş ile beraber seyahat edileceğine dair veya Yunanistan’da buluşacaklarına dair yazı da alınması gerekmektedir.

Yunanistan’da kalacakları süre içerisinde kişinin tüm masraflarını karşılayacağını beyan eden AB vatandaşından alınması gereken yazı, oturum izni (ikametgâh) belgesi ile birlikte başvuru sahibinin adına kayıtlı son 6 aya ait 1 adet fatura (doğal gaz, su, elektrik veya sabit ev telefonu) sunulması da zorunlu olacaktır. Avrupa Birliği vatandaşı ile evli kişi çalışmıyorsa ve eşi çalışan durumdaysa, AB vatandaşı olan eş sponsor olarak mesleki evraklarını başvuru sahibinin dosyasına eklenmesi talep edilebilmektedir.

15.Vizeyi doğru kullanmak ne demektir? Almanya’da 1 gün Yunanistan’da 6 gün kalacak kişi başvurusunu hangi ülkeye yapmalı?

Yunanistan Konsolosluğu’nun vermiş olduğu geçerli Schengen vizenizi doğru kullanmanız sonraki Schengen vize başvurularınız ve seyahatiniz sırasında sınır geçişlerinde yaşanabilecek sorunları engellemek için yararınıza olacaktır. Yunanistan Konsolosluğu’ndan almış olduğunuz vizeniz ile başvuru sırasında konsolosluğa ibraz ettiğiniz seyahat planınıza sadık kalmalısınız. Yunanistan vize başvurusunda bulunan başvuru sahibi ilk giriş ülkesi Almanya olsa bile kalış süresi olarak en fazla Yunanistan’da kalıyorsa başvurusunu Yunanistan Konsolosluğu’na yapmalıdır. Schengen kuralları gereği başvurunuzu en fazla konaklama yaptığınız ülkeden yapmanız gerekecektir. Bu durumda iki ülke arasındaki ara uçuşlarınızı veya geçişlerinizi ve otel rezervasyonu bilgilerini detaylı olarak beyan etmeniz zorunludur. Yunanistan’da daha fazla kalınacaksa başvurunun Yunanistan Konsolosluğu’na yapılması doğru olacaktır.

16- Uzun süreli Yunanistan turistik vizesi nasıl alınır?

Yunanistan Schengen vizesi sık ve doğru kullandıkça süresi artabilir ancak unutulmaması gerekir ki vize süresine ve sonucuna karar veren tek yetkili kurum Yunanistan Konsolosluğu vize departmanıdır. Uzun süreli vize talebinde bulunabilmek için ve Yunanistan turistik vizesi almak için öncelikle daha önce Schengen ülkelerine seyahat etmiş olmanız gerekmektedir. Yunanistan Konsolosluğu, turistik vize basımlarında eğer daha önce Yunanistan Schengen vizesi aldıysanız bu vize veya vizelerin Schengen kurallarına uygun olup olmadığına dikkat etmektedir. Uzun süreli Yunanistan turistik vizesi almak için uzun süreli vize talebinizin konsolosluğa düzgün bir şekilde iletilmesi gerekmektedir. Şirket sahibi iseniz şirketin antetli kağıdına, çalışan, memur veya emekli iseniz boş bir A4 kağıdına yazılacak vize talep dilekçenizde uzun süreli vize talebinizi belirtebilirsiniz. Uzun süreli vize talebinizle ilgili verilecek kararlar tamamen Yunanistan Konsolosluğu’nun inisiyatifi altındadır. Tüm bunlara ek olarak uzun süreli ve Schengen ülkelerinde geçerli uluslararası seyahat sağlık sigortası yaptırmanız vize süreniz açısından fayda sağlayabilir.

17-Çok girişli Yunanistan Schengen vizesi almak için ne yapılmalıdır?                  

Çok girişli Yunanistan turistik vizesi almak için seyahat planınızı detaylı olarak konsolosluğun dikkatine sunmanız gerekmektedir. Yunanistan Schengen vize başvurusunda bulunmak için öncelikli olarak kalış gün sayınızın en fazla Yunanistan’da olması şartı koşulmaktadır. Eğer birden fazla ülkeye seyahat planınız varsa hangi ülkede ve hangi tarihler arasında konaklama yapılacağına dair detaylı bir seyahat programı sunmanız gerekecektir. Bu seyahat planını dilekçenizde belirterek, otel ve ulaşım rezervasyonlarınızın fotokopileri ile desteklemeniz gerekecektir. Seyahat planınız arasında Yunanistan’dan Schengen bölgesine dahil olmayan ülke veya ülkelere araçla veya uçakla geçiş planı varsa çok girişli vize talebinizin altını özellikle çizmelisiniz. Tek girişli Yunanistan Schengen vizesi ile bu ülkelere geçiş yaptığınız durumlarda Schengen alanına yeniden giriş hakkınızı kaybedersiniz. Çok girişli vize ile yeniden Schengen alanına giriş yapabilmenizle ilgili bir diğer önemli kriter Schengen bölgesinde kalış sürenizin yeterliliğidir.

18-Yunanistan Konsolosluğu vize departmanından Vize alındıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Yunanistan Konsolosluğu’ndan almış olduğunuz turistik vize ile başvuru sırasında konsolosluğa sunmuş olduğunuz seyahat planınıza sadık kalmanız yararınıza olacaktır. Schengen alanına giriş ve çıkışlarda sorun yaşamamanız için dikkat etmeniz gereken temel husus, üzerinde Yunanistan Konsolosunun imzasının bulunduğu vizenizin başlangıç tarihi, geçerlilik tarih aralıkları ve vizenizin tek girişli veya çok girişli olup olmadığını kontrol etmektir. Yunanistan vize başvurusunda bulunduğunuzda konsolosluğa satın alınmamış otel ve uçak rezervasyonu sunmadıysanız vize onayının ardından satın alma işlemi yaparken vize başlangıç tarihi ve yukarıda ifade edilen detayların dikkatle kontrol edilmesi gerekir. Eğer araçla seyahat ediyorsanız ve Yunanistan dışındaki ülkelere seyahat planınız varsa vizenizin çok girişli (multiple) veya tek girişli olup olmadığı büyük önem taşımaktadır. Sınır geçişlerinde sorun yaşanmaması adına seyahat öncesi ve seyahat süreniz boyunca pasaportunuzun korunaklı bir ortamda muhafaza edilmesine ve geçerli vizenin deforme olmamasına özen gösteriniz.

19-Yunanistan sınırından ülkeye giriş yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? 

Yunanistan sınırı veya sınır geçiş noktalarında ülkeye giriş yapmanız Yunanistan Cumhuriyeti’nin inisiyatifindedir. Bu nedenle uçak, deniz yolu veya araçla geçişlerde Schengen kurallarına uymanız büyük bir önem taşımaktadır. Yunanistan havayoluyla gidişlerinizde sınır polisleri tarafından sizden konaklama bilgileriniz, uluslararası seyahat sağlık sigortanız talep edilebilir. Bu tarz durumlarda seyahatinizi ispat eden belgelerinizi yanınızda hazır bulundurmanız gerekebilmektedir.

20-Yunanistan’dan vize reddi aldım. Vize reddine itiraz edebilir miyim? Tekrar ne zaman başvuru yapabilirim?

Yunanistan vize başvurunuzun reddi durumunda Yunanistan Konsolosluğuna itiraz hakkınız vardır. Vize reddine itirazınızı itiraz dilekçenizle birlikte konsolosluğa şahsen giderek yapabilirsiniz. Vize reddine itiraz başvuru sahibinin ıslak imzasını taşıyan ve Yunanistan Konsolosluğuna hitaben yazılan bir dilekçe ile yapılmalıdır. Online yollarla veya telefonla itiraz etme imkanı bulunmamaktadır. Eğer yeniden başvuru yapmak isterseniz herhangi bir süre kısıtlaması olmadan başvuru evraklarınızı yeniden hazırlayarak başvurunuzu yapabilirsiniz. Vize reddinin ardından tarafınıza pasaportunuzla beraber ret mektubunuzun orijinali ulaştırılacak olup sunduğunuz evraklar Yunanistan Konsolosluğu’nda kalacaktır. Yeniden başvuru yapmak istediğinizde yeni evraklarla başvuru yapmanız gerekecektir.

21-Yunanistan Konsolosluğu’ndan Vize reddi alırsam ödediğim ücretin geri iadesi olur mu?

Yunanistan vize başvurunuzla ilgili verilecek kararlar Yunanistan Konsolosluğunun inisiyatifinde bulunmaktadır. Yunanistan vize başvuru işlem ücreti başvuru sırasında nakit olarak ödenir. İptali veya vize reddi halinde ücret iadesi bulunmamaktadır.

22- Yunanistan’a araçla seyahatlerde hangi evrakları hazırlamalıyım? 

Yunanistan’a araçla yapılan seyahatlerde seyahat edeceğiniz aracın ruhsat fotokopisi, aracı kullanacak kişinin geçerli beynelmilel yeni ehliyetinin fotokopisi ve seyahat tarih aralıklarınızı kapsayan ve araç için yapılacak yeşil sigortanızın fotokopisi veya orijinalinin başvuru dosyanızda bulunması gerekmektedir. Yunanistan’a araçla seyahat etmek isteyen kişi aracın sahibi değilse noter onaylı yetkilendirme yazısı alınmalıdır. Araç şirkete veya başka bir şahsa aitse, kişinin çalıştığı şirkette imza yetkisine sahip kişi veya kişiler tarafından aracın yurtdışına çıkarılmasına izin verildiğine dair noter huzurunda verilmiş orijinal yetki yazısı temin edilmelidir.

Yunanistan’a otobüsle yapılan seyahatlerde otobüs biletinizi, tur aracılığıyla gerçekleştirilen seyahatlerde ise detaylı tur planınızı konsolosluğun dikkatine sunmalısınız.

23-18 yaşından küçük çocuğumuzla seyahat edeceğiz. Anne ve babanın her ikisinden de muvafakatname talep ediliyor mu?

Reşit olmayan 18 yaş altı çocuğunuzla Yunanistan’a seyahatiniz sırasında anne ve baba çocukla beraber seyahat ediyorsa noter onaylı muvafakatname bulundurulması zorunlu değildir. Eğer reşit olmayan çocuk anne veya babadan herhangi biriyle ya da ebeveynlerinden ayrı olarak bir başkasıyla seyahat ediyorsa beraber seyahat ettiği kişiye yetki veren noter onaylı muvafakatname verilmesi zorunludur.

24-İşimden yeni ayrıldım, şirket evraklarım başvuruda geçerli olur mu?

Yunanistan vize başvuru sahibi işinden yeni ayrılmışsa şirketinden alacağı yazıya bağlı olarak evrakları geçerliliğini korur. Şirket izin yazısında işe başlangıç tarihi ve şirketten ayrıldığına dair yazının yanısıra son 3 aylık maaş bordrolarınızı ve çalışma geçmişinizi belgeleyen hizmet dökümünüzü başvuru dosyanıza eklemelisiniz.  Konsolosluğa hitaben kaleme alınacak şahsi vize talep dilekçenizde seyahat amacınız, tarih aralıklarınız ve işten ayrıldığınız açık biçimde belirtilmelidir.

25-Yeni işe girdim, iş evraklarımda eksiklik var, Yunanistan başvurum kabul olur mu?

Yunanistan vize başvurunuzda çalışma durumunuzu beyan eden evraklarınız eksik ise dosyanız işleme alınmayacaktır. Çalıştığınız şirketin antetli kağıdına Türkçe, Yunanca veya İngilizce olarak yazılmış izin ve maaş yazınız, SGK işe giriş bildirgeniz, barkodlu 4A hizmet dökümünüz, şirket imza sirküleri fotokopisi, faaliyet belgesi fotokopisi, ticaret sicil gazetesi ve vergi levhası fotokopiniz eksiksiz olarak beyan edilmelidir. Düzenli gelirinizi beyan eden çalışma evraklarınızı sunmamanız vize başvurunuzun olumlu sonuçlanmasını etkileyecektir.

26-Bazı evrakları tamamlamam mümkün değil, ne yapmalıyım?

Yunanistan vize başvurularında eksik evrakla başvuru yapmak vize başvuru sürecinizi doğrudan etkileyecektir. Yunanistan Konsolosluğu’nun talep ettiği evrakların başvuru sırasında mutlaka eksiksiz ve tam şekilde beyan edilmesi oldukça önemlidir. Aksi durumlarda vize başvurunuz redde uğrayıp seyahat planınız aksayabilir. Başvuru evraklarınız tam ve eksiksiz olarak hazırlanmadan başvuru yapılmaması gereklidir.

27-Yunanistan’a göre parmak izi verme şartları nelerdir? Boşanma sebebiyle soyadım değişti ama evliyken aldığım Schengen vizesindeki parmak izim geçerli olur mu?

25 Eylül 2014 tarihi itibariyle Schengen üyesi ülkelere yapılan vize başvuruları için başvuru sahiplerinin parmak izlerini vererek biyometrik verilerini ibraz zorunluluğu getirilmiştir. Pasaport çıkarma işlemleri sırasında vermiş olduğunuz parmak izi Yunanistan Konsolosluğu tarafından tanınmamaktadır. Bu nedenle bu tarihten önce herhangi bir Schengen ülkesine vize başvurusunda bulunmadıysanız Yunanistan başvurunuz sırasında parmak izinizi beyan etmeniz zorunludur. Boşanma veya evlenme nedeniyle soyisim değişikliklerinde ise sistemdeki parmak izinizin yenilenmesi gerekecektir. Bu durumda Yunanistan vize başvurunuz sırasında biyometrik verilerinizi yeniden ibraz ederek parmak izi beyanında bulunmalısınız.

28-Babamla Yunanistan’a seyahat edeceğiz, Fransa’dan aldığımız vizeyle ülkeye giriş yapabilir miyiz?

Fransa Konsolosluğu’ndan aldığınız geçerli Schengen vizeniz Yunanistan’a planladığınız seyahatin tarih aralıklarını kapsıyorsa bu vize ile ülkeye seyahat edebilirsiniz. Schengen vizesi size tüm Schengen ülkelerinde serbest dolaşım hakkı sağlayan bir vizedir ancak bu vize size Schengen bölgesine mutlak anlamda giriş hakkı tanımamaktadır. Sınır geçişlerinde sınır görevlileri gerekli gördükleri durumlarda sizi ülkeye almama hakkına sahiptirler. Seyahatiniz öncesinde pasaportunuzdaki Schengen vizenizi dikkatli biçimde kontrol etmelisiniz. Pasaportunuzdaki vize tek girişli bir Schengen vizesi ise sınır geçişlerinde sorun yaşayabilirsiniz.

29-Pasaportumu üçüncü şahıslar alabilir mi?

25 Eylül 2014 tarihinden itibaren herhangi bir Schengen ülkesine parmak izi ( VIS ) verdiyseniz Yunanistan başvurunuzu şahsen yapmanız gerekmemektedir. Noter tasdikli yetkilendirme yazınız ile üçüncü bir kişinin pasaportunuzu teslim almaya yetkili olduğunu beyan etmeniz yeterli olacaktır. Pasaportunuzu teslim alacak kişi çocuğunuz veya eşinizse başvuru gününde çocuğunuz veya eşinizin pasaportunuzu almaya yetkili kıldığınız belirten dilekçenizi ıslak imzalı olarak sunmanız gerekmektedir. Pasaportu teslim alacak kişinin kimlik fotokopisi de yetki yazısıyla beraber beyan edilmelidir.

30-Geçerli Schengen vizemin olduğu pasaportumu kaybettim, vizemin geçerliliği devam eder mi?

Geçerli Schengen vizenizin basılı olduğu pasaportunuzun kaybolması durumunda Schengen vizeniz geçerliliğini kaybeder. Yeni bir pasaportla yeni bir vize başvurusu yapmanız gerekmektedir.

31-Vize reddi durumunda, vize randevusunda verdiğim parmak izinin geçerliliği devam eder mi?

Yunanistan vize başvurusu onaylanan başvuru sahiplerinin parmak izi verileri biyometrik veri sistemine (VIS) kaydedilmektedir. Yunanistan Konsolosluğu’na yaptığınız Schengen vize başvurunuzun reddedilmesi durumunda, başvuru sırasında verdiğiniz parmak iziniz geçerli olmamaktadır. Tekrar vize başvurusunda bulunmanız durumunda parmak izi verilerinizi yeniden ibraz etmeniz gerekecektir.

 

Yunanistan Konsolosluğu Resmi Web Sitesi: www.mfa.gr